Al mes de setembre de 2021 les psicòlogues Patricia Romarís i la Míriam Olivella vam posar en marxa el nostre projecte somniat a la ciutat de Terrassa: ULTREIA Centre Terapèutic i de Formació. Amb ell cerquem contribuir en la millora de la qualitat de vida dels infants i joves que presenten un trastorn en el seu desenvolupament, així com a llurs famílies, sent centre de referència en el Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA).
I per què vam triar aquest nom, Ultreia?
Doncs perquè condensa moltes de les idees que guien la nostra tasca professional. Ultreia és una paraula llatina que els pelegrins del camí de Sant Jaume utilitzen a mode de salutació i significa: “Anem endavant”. Nosaltres entenem Ultreia com un espai en que les famílies, els infants, joves i adults, puguin tenir aquest sentir de comunitat i camaraderia que es dóna entre persones que comparteixen camí, encara que les seves circumstàncies i vivències puguin ser ben diferents.
Quan parlem de persones amb TEA, cadascuna d’elles és única i singular, i tot i compartir un mateix diagnòstic, les seves necessitats, fortaleses i reptes acostumen a ser ben diferents. Sentim que el mateix passa al camí de Sant Jaume, cadascú el fa a la seva manera, amb les seves expectatives, ritme i estil. I què bonic és poder trobar-se en aquest transitar, i sentir que no s’està sol, que hi ha altres caminants amb els que es pot compartir el desig de seguir caminant endavant.
Com va néixer el centre Ultreia?
El centre Ultreia neix amb aquest propòsit, ser un espai de trobada per a les persones dins l’espectre i els seus familiars. Un entorn segur en el que poder caminar i també parar, descansar i buscar recer. En el que rebre un acompanyament tècnic rigorós i d’alta qualitat que promogui l’enriquiment de les habilitats de comunicació, d’interacció, de flexibilitat… i alhora trobar un espai en el que sentir-se acollit amb calma, sensibilitat i empatia, i poder expressar tot el que es necessiti.
Per què es va decidir per aquest logotip?
Trobar el logotip en el que ens sentíssim representades i que captés tot el que és el nostre centre va ser una tasca llarga i plena d’il·lusió. Va ser complexa perquè volíem que una sola imatge condensés l’esperit de caminar junts sigui com sigui el camí i transmetés les idees d’unió, cura, moviment, compromís i força.
Després d’algunes proves amb la il·lustradora Anna Clariana, vam anar veient que ens agradava el simbolisme de l’arbre: un element viu i en constant evolució que alhora desprèn una forta presència i fermesa. Per a nosaltres l’arbre representa un espai en el que poder descansar i nodrir-se, i llavors, què millor que dotar-lo d’un tronc amb forma humana? D’aquí va sorgir la idea d’arbre-humà, que acull i abraça.
En aquest punt va sorgir la reflexió de com transmetre que l’arbre en sí no era una destinació, sinó era un acompanyant en el camí. Vam incorporar llavors un braç en forma de branca que encoratja a seguir caminant.
Com a professionals, res ens pot satisfer més, que després de la intensitat de la intervenció, esdevinguem prescindibles en la vida de les persones a les que acompanyem perquè ja poden reprendre el seu camí de forma autònoma.
Així que Ultreia és un centre de referència en TEA al que cada família i individu pot accedir i emprar de la manera més beneficiosa, durant el temps que consideri necessari i al que sempre que ho necessiti, pugui tornar.